Foto: Andrey Gulivanov – Flickr/Wikipedia
Under 2024 har vitryggig hackspett, en av Sveriges mest hotade fågelarter, visat upp en glädjande ökning i antalet individer. Strax över 50 individer, varav cirka 18 par, har observerats i landet, och för första gången på tre decennier rapporteras tolv lyckade häckningar. Bland dessa har Norrbotten bidragit med tre av dessa framgångsrika häckningar. Detta resultat markerar en historisk triumf för arten och Naturskyddsföreningens pågående Vitryggsprojekt, ett initiativ som syftar till att rädda och återställa denna hotade art.
Ökningen av vitryggarna kan tillskrivas en rad insatser, inklusive restaurering av livsmiljöer och att fåglar har flyttat in från Finland och Ryssland till Norra Sverige. Dessutom har utplantering av ungfåglar som fötts upp i avel spelat en avgörande roll i att stärka den vilda populationen i Mellansverige.
Det är otroligt roligt att antalet häckande par ökar och att bevarandearbetet ger resultat. Det finns dessutom troligtvis ett mörkertal framför allt i norra Sverige, fågelinventeringarna bygger nästan helt på ideella krafter och här behöver vi bli fler för att hitta fåglarna och säkerställa att deras livsmiljöer skyddas och restaureras, säger Linda Jensen, sakkunnig skog och vitryggig hackspett, Naturskyddsföreningen
Trots de positiva resultaten finns det dock stora utmaningar kvar. Det främsta hotet mot vitryggens livskraft är de storskaliga förändringar i skogslandskapet som orsakats av modernt skogsbruk. Detta har lett till en kraftig nedgång av lövskogar, som är avgörande för vitryggens överlevnad, och den andel död och döende lövved som krävs för att arten ska trivas. För att säkra en långsiktig framtid för vitryggen måste större områden av sammanhängande lövskog skyddas och restaureras.
Projektet kommer att fortsätta arbeta med tre centrala fokusområden: bevarande och restaurering av vitryggens livsmiljöer, förstärkning av den vilda populationen genom utplantering av ungfåglar, samt en ny skogspolitik som skyddar de värdefulla lövskogarna. Den övergripande målsättningen är att säkerställa en gynnsam bevarandestatus för vitryggig hackspett, så att arten kan bli livskraftig på lång sikt. Med endast 250 individer som beräknas vara nödvändiga för artens fortlevnad kvarstår arbete för att nå detta mål.
Utan ideella insatser hade vitryggsprojektet inte varit möjligt! Arbetet i projektet organiseras i ett nätverk av engagerade personer som tillsammans kartlägger fågelns livsmiljöer, tar reda på hur många fåglar det finns, stödutfodrar och informerar markägare, myndigheter och allmänhet. Genom projektet utbyts också kunskap och erfarenheter med organisationer som arbetar med vitryggig hackspett i Norge, Finland och Lettland.
Tillsammans kan vi göra skillnad och säkra en framtid för vitryggen!
Kommentera