Här kommer en liten rapport från riksstämman i Gävle 2025. Vi var fem ombud från Norrbotten som deltog på stämman: Malin Åkesson representerade Naturskyddsföreningen i Arjeplog, Urpo Taskinen Naturskyddsföreningen i Kiruna, Susanne Szewinski-Schäfer Naturskyddsföreningen i Gällivare, Ida Jansson Naturskyddsföreningen i Jokkmokk och Cecilia Goldkuhl Naturskyddsföreningen i Norrbotten. Flera motioner var också inskickade från oss: en motion från länsförbundet om förstärkning av kansliet, två motioner från kretsar och länsförbundet om juridiskt stöd och sakkompetens i enskilda ärenden, en motion om ersättning för cykel på Naturskyddsföreningens evenemang från Urpo Taskinen och en motion om att satsa på IT-lösningar oberoende av techjättarna från bland annat medlemmar i Jokkmokkskretsen. Länsförbundet hade också undertecknat en motion om nationell skogssamordnare som Naturskyddsföreningen i
Västernorrland tagit initiativ till utifrån deras erfarenhet med skogsfrågor.
Folkmusikduon Lisas och Hudik Klezmer Band bjöd på musik vid Riksstämmans öppnande.
Det fanns även fler representanter från Norrbotten på stämman. Några av oss fick chans att träffa Julia Humbla, ny verksamhetsutvecklare på vårt kansli sedan en kort tid. Deltog gjorde också Lotta Silfver från riksstyrelsen, tillika kassör i Jokkmokkskretsen och länsförbundets kontakt i riksstyrelsen. Många talade varmt för Lotta inför valet av riksstyrelsen. Inte förvånande fick Lotta Silfver också flest personröster av alla nominerade till riksstyrelsen. Till ordförande valdes Beatrice Rindevall under stora jubelrop. Med på plats fanns Lars Igeland och Oskar Lindberg som är projektanställda på temat industrins klimatomställning i norr. Lars Igeland kunde sprida info om konferens i Älvsbyn 4-5 oktober om gruvboomen i norr.
Susanne Szewinski-Schäfer och Julia Humbla kom äntligen på plats efter 8h tågförsening!
Förutom program torsdag och fredag med utflykter och genomgång av verksamhetsberättelse med mera så bestod stämman av beredning av propositioner från styrelsen och motioner från medlemmar i olika utskott. Utskotten var uppdelade på olika teman inom organisation och sakfrågor.
Vi som var ombud från Norrbotten deltog på ekonomiutskottet där också våra tre motioner bereddes. Utskottens uppgift är att lägga fram förslag till stämman hur beslut ska fattas. Glädjande nog fick vi ekonomiutskottet att föreslå alla våra yrkanden kopplat till stöd i juridisk kompetens och andra sakområden som till exempel hydrologi. Motionerna handlade om stöd riktat både till kretsar och länsförbund som jobbar för att stoppa olika planer på exploateringar som hotar värdefull natur. När flera i utskottet lyfte behovet av stöd även i andra delar av landet så lade vi fram förslag på att stödet skulle omfatta berörda i hela landet och inte enbart i Väster- och Norrbotten. Bland annat är trycket hårt i Västernorrland där bergarten alunskiffer finns. Gruvbrytning i alunskiffer är förenat med stora miljörisker.
Diskussion i ett av utskotten.
Dessa motioner varav en också hade undertecknats av Västerbottens länsförbund var formulerade utifrån ett behov som kommit fram från lokalt engagerade från oss i Norrbotten. Många gånger kan det hända saker snabbt som gör att det är svårt att hinna söka medel för att kunna ta hjälp av en jurist i en domstolsförhandling till exempel eller för att få hjälp för att kunna bemöta argument i ett yttrande från en motpart. Även om motparten ofta har starkare ekonomiska muskler än oss kan bolagens konsulter sällan matcha oss vad gäller lokalkunskap, engagemang och vetgirighet. Får vi stöd att rikta in oss på rätt saker ökar våra chanser att kunna gå segrande ur processerna.
En annan fråga som engagerade oss under riksstämman var hur resurserna ska fördelas i landet mellan de regionala kanslierna. I nuläget fördelas medel till tjänster på kanslierna utifrån antalet medlemmar. Samtidigt pågår ett arbete utifrån ett stämmobeslut 2023 om att fördela ut mera medel till de regionala kanslierna. Därför lade vi också fram ett förslag under helgen från länsförbundet att fördelningen av resurser inte bara ska vara baserad på medlemsantal utan även ta hänsyn till areal skyddsvärd natur och mängden ärenden. I diskussion med riksstyrelsen valde vi dock att lägga ned vårt yrkande och endast göra ett medskick att det är angeläget att en ny fördelningsnyckel utformas som tar hänsyn till de skilda förutsättningar som råder mellan glest och tätt befolkade delar av landet.
Cecilia Goldkuhl berörde många när hon varmt pläderade för hur viktigt det är att vi träffas och ser varandra.
På söndagen var det sedan dags för omröstning i plenum av alla motioner. Totalt skulle 67 olika motioner behandlas. Antalet att-satser var betydligt fler än så. Flera anföranden hölls av oss från Norrbotten som lockade fram både skratt, tårar och djupt allvar. Kanske inte förvånande var det motioner som rörde ämnet ekonomi som tog längst tid att behandla. På eftermiddagen var det dags att behandla våra motioner om stöd i olika ärenden mot exploateringsintressen.
Susanne Szewinski-Schäfer fick många att skratta med sin vitsiga humor när hon gick upp i talarstolen.
Riksstyrelsen hade under natten tagit fram ett nytt förslag på yrkande om juridiskt stöd och yrkat på avslag om utskottets nya omformulerade förslag. Styrelsens nya förslag inkluderade inte externt anlitade resurser. Riksstyrelsens förslag ställdes mot utskottets ena yrkande om juridiskt stöd varpå riksstyrelsens förslag vann. Riksstyrelsen hade valt att inte formulera något alternativt yrkande om att avsätta medel till stöd för sakkompetens. När detta yrkande kom upp till beslut ställdes det bara mot avslag. Det blev räkning av antalet röster och resultatet blev 61 mot 30 röster till fördel för bifall. Särskilt roligt under debatten om denna fråga var att Fältbiologerna pläderade varmt till stöd för vår sak.
Ida Jansson höll i ett anförande om open source-lösningar.
Trots det många antalet motioner avslutades stämman på utsatt tid mycket tack vare ett väl utfört arbete av stämmopresidiet. Tomas Kåberger och Maria Wetterstrand skötte förhandlingarna exemplariskt och hjälpte oss att hålla ut ända till slutet med deras goda humor. Efter stämman hade några turen att få prova Urpo Taskinens nya velomobil han kommit till stämman på.
Urpo intervjuar Susanne efter ett teståk i velomobilen. Nästa stämma är det kanske velomobil alla anländer i?
Yrkanden som bifölls kopplat till motioner inskickade från länsförbundet, kretsar och medlemmar i Norrbotten:
Motion 65 ”Stärk det lokala motståndet i Väster- och Norrbotten”:
- att Naturskyddsföreningen avsätter medel för att bistå länsförbund och kretsar med sakkompetens inom till exempel hydrologi, skogsekologi och geokemi utifrån behovet i enskilda ärenden mot olika exploateringsintressen.
- att riksstyrelsen ska säkerställa att det finns juridisk kompetens att tillgå på rikskansliet för stöd till länsförbund och kretsar i ärenden om exploateringsintressen.
Motion 67 ”Reseersättning för cykel inom Naturskydddsföreningen”
- att uppdra åt riksstyrelsen att undersöka lämpliga incitament för att stimulera resa med cykel till föreningens nationella arrangemang.
Motion 64 ”Återta kontrollen över det digitala”
- att tillsätta en temagrupp som undersöker IT-lösningar som bygger på öppen källkod inom naturskyddsföreningen
- att uppdra åt riksstyrelsen att bevaka utvecklingen på IT-området gällande möjligheten att använda Open source-lösningar för att vid förbättrade förutsättningar överväga dessa lösningar.
Kommentera