Att vi står inför allvarliga klimatförändringar är det säkerligen ingen som har undgått. Det finns nio prioriterade miljöförändringar som är pådrivna av oss människor och Johan Rockström, tillsammans med övriga forskare vid Stockholm Resilience Centre, kallar två av dessa nio för “core boundaries”, dvs klimatförändringar och biologisk mångfald. Att betydligt ändra eller överskrida någon av dessa planetära gränserna riskerar att driva jordsystemet in i ett nytt tillstånd. Tyvärr är biologisk mångfald redan överskriden, vilket urholkar tillhandahållandet av de ekosystemtjänster som vårt mänskliga samhälle är beroende av. Vi är därmed inne i det sjätte massutdöendet i planetens historia.
I Sverige har vi långt till att uppfylla de nationella miljömålen och läget är därmed akut. Mycket mer måste göras, inte minst via politiska krafttag! Därför är Naturskyddsföreningens satsning inför valet att sakligt, oberoende och granskande hjälpa väljarna att välja naturen. Vi måste få in miljöfrågorna i valdebatten. Tillsammans skapar vi en förening med en stark politisk kraft, både lokalt och regionalt, det ska vi utnyttja!
Vi hoppas därmed att du tar din chans att öka pressen på beslutsfattare, av alla partifärger, för att de ska prioritera klimat- och miljöpolitik inför och bortom valen i september 2018. För att hjälpa dig lite på traven har rikskansliet genomfört en utvärdering av riksdagspartierna, den hittar du här.
Det finns även en rykande färsk rankning av Sveriges naturvårdsbästa kommuner som grundar sig i deras förmåga att skydda viktiga naturvärden. Den kan du läsa här. I Norrbotten har 5 av länets 14 kommuner svarat på enkäten och hamnat på följande rankning av totalt 210:
- Luleå plats nr 10 (plats nr 56 år 2014)
- Piteå plats nr 51 (plats nr 94 år 2014)
- Arjeplog plats nr 61 (plats nr 150 år 2014)
- Pajala plats nr 188 (deltog inte år 2014)
- Kiruna plats nr 200 (plats nr 205 år 2014)
Det finns alltså utrymme för förbättring hos samtliga kommuner och Boden kretsen har tagit saken i egna händer genom att bjuda in de lokala politkerna till en picknick och naturguidning på Gruvberget i Boden. Det var bra uppslutning, samtalen var givande och kretsen presenterade några konkreta förslag. Delvis påpekade de att Boden kommun har antagit att innan 2020 skapa minst 100 ha naturreservat och kretsens förslag att avsätta Gruvberget till det ändåmålet blev positivt mottaget. Vidare pratade de om vikten att se över skötseln av grönytor samt att kommunen behöver minst en kommunekolog för att hänga med i länets omställnigsarbete. Biologisk mångfald tog också en stor plats under träffen och politikerna blev uppmanade att, oavsett parti, ta upp miljö- och klimatfrågorna under de kommande valdebatterna.
Sammanfattningsvis var det en enormt lyckad lunch och näst på tur står Luleås politiker med erbjudande om att delta i ett liknande uplägg.
Kommentera