Den 22 maj uppmärksammas den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag med en mängd olika evenemang. På bara två år har dagen etablerat sig som en av Sveriges största naturhögtider och i år arrangerar naturorganisationer, kommuner, skolor, myndigheter och privatpersoner över 200 aktiviteter runt om i landet, från Kalix i norr till Ystad i söder. Det görs både för att visa upp vår artrika natur och för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald.
En artrik och varierad natur är en viktig försäkring inför framtiden. FNs vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) slog i sin senaste rapport fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är ”ansträngt till bristningsgränsen”. Den uppmärksammade IPBES-rapporten konstaterade att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och mänskligheten.
– För att bevara den biologiska mångfalden är det viktigt att det inte bara känns som ett teoretiskt begrepp, vi måste visa upp vad den biologiska mångfalden faktiskt är. Det hoppas vi kunna göra med hjälp av alla de aktiviteter som sker över hela landet. Aldrig förr har så många olika naturaktiviteter skett runt samma datum över hela landet. Det är inte bara en högtidsdag för naturen, det handlar också om folkbildning, säger Moa Pettersson, talesperson för Biologiska mångfaldens dag-initiativet.
För att uppmärksamma frågan om biologisk mångfald startades för två år sedan ett initiativ för att etablera Biologiska mångfaldens dag som en naturtemadag med fokus på artrikedom. Redan första året engagerade sig Sveriges naturföreningar, kommuner, länsstyrelser, naturum och mängder av privatpersoner.
– I fjol arrangerades det över 190 aktiviteter i samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj och i år var det planerat för en bra bit över 200 evenemang runt om i landet, från Kalix i norr till Ystad i söder. Med dagens situation med Covid-19 har det här tyvärr inneburit att flertalet ställer in. I Kalix firas dagen på Ponderosa som har enorma ytor och dessutom en bricksystem som säkrar att det aldrig är mer än 50 personer på plats åt gången. Arrangemanget är ett samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten, Ponderosa och Naturskyddsföreningen i Kalix. I år är det också lite speciellt då det även firas digitalt i form av föreläsningar och aktiviteter. Mer information och hur du tar del av de olika aktiviteterna finns på www.biomfdag.se, säger Johanna Nilsson, Naturskyddsföreningen i Norrbotten.