Torneälven vid Vittangi. Foto: Urpo Taskinen
PRESSMEDDELANDEN
Fel av regeringen att köra över Kiruna kommun.
Naturskyddsföreningen i Norrbotten reagerar med bestörtning på att regeringen och näringsminister Ebba Busch kör över Kiruna kommun i frågan om Talgas planerade gruva i Nunasvaara.
Kiruna har använt det kommunala planmonopolet för att säga nej till den planerade grafitgruvan utanför Vittangi. Kommunen har bland annat hänvisat till att miljöpåverkan är för stor när den ställs mot de små vinster som gruvan ger tillbaka till lokalsamhället.
En kommun måste ha rätt att säga nej när det gäller exploatering i närmiljön, säger Marie Persson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbotten.
Naturskyddsföreningen i Norrbotten oroas av att klimatomställningen legitimerar ogenomtänkta beslut och försvagat lokalt inflytande. Just nu diskuterar EU snabbspår för många gruvor, samtidigt som länsstyrelserna inte får resurser för att göra en seriös miljöprövning under tidspress. Regeringen diskuterar att ta bort det kommunala vetot för vindkraft och förbudet för uranbrytning. Och nu kör en regering alltså för första gången över det kommunala planmonopolet.
Norrbotten och Sápmi har under århundraden varit utsatt för exploatering och fått betala ett högt pris med överdämda fiskevatten, kalhuggna skogar, och gruvor med giftiga avfallsdammar. Den pågående industriomställningen måste ske med en helt annan respekt för miljö och människor, säger Guilhem Moulin, gruvansvarig i länsförbundet.
Frågan här är också vem som ska få bestämma över exploatering av markerna och naturen? Naturskyddsföreningen anser inte att ett australiensiskt aktiebolag, Talga i allians med TIDÖ-regeringen ska ha sista ordet.
Kirunaborna har redan sett mycket natur i kommunen exploateras och hela centrum med dess kulturarv rivas eller flyttas. Många har funnit en fristad vid Torneälven och det är inte konstigt att kommunen opponerat sig mot kortsiktig exploatering i Nunasvaara.
För oss är det självklart att de boende i Kiruna och andra kommuner ska ha rätten att använda planmonopolet för att skydda sin miljö och välja en rättvis hållbar utveckling, säger Marie Persson.
Naturskyddsföreningen har tagit en tydlig ställning mot gruvplanerna och planerar nu att lämna in en formell begäran till EU-kommissionen i februari. Målet är att få till en prövning av Talgas planer på inte bara en, utan fyra gruvor, för att kunna utvärdera de sammanlagda miljöeffekterna.
Kontaktpersoner:
- Marie Persson, ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
070-594 57 07 - Lars Igeland, projekt Industriomställningen i norra Norrland, Naturskyddsföreningen
073-820 30 34
Kommentera