Naturskyddsföreningen i Norrbottens län säger nej till nya gruvor i Pajala kommun

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län motsätter sig starkt planerna på nya gruvor i Palotieva och Sahavaara inom Pajala Kommun, med hänvisning till den negativa miljöpåverkan gruvbrytning kan ha på lokala och regionala ekosystem. I vårat pressmeddelande och yrkande betonar vi bland annat hur utvidgad gruvdrift kan förvärra befintliga miljöproblem och hota känsliga ekosystem, inklusive påverkan på renskötsel, som är avgörande för samisk kultur.

Även om fortsatt drift av Tapuli-gruvan accepterats, kräver vi strikta miljökrav, som måste inkludera underhåll av vattenkvalitet och kontroll av utsläpp för att skydda transportsystemet för malm. Samtidigt betonas vikten av att miljökraven är konkreta och genomförbara. Vi uppmanar till transparens och ansvar i mineralutvinning och föreslår att man överväger alternativa metoder för resursutvinning istället för att enbart fokusera på ny gruvdrift. Bevarandet av Norrbottens unika miljö framhålls som en prioritering.

Deltagande i domstolsförhandlingar

Idag, måndag, deltar vi, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, i domstolsförhandlingar i Mark- och Miljööverdomstolen i Pajala, som rör ansökan om fortsatt och utökad gruvbrytning av företaget Kaunis Iron. Vi yrkar på att den nya gruvans ansökan ska avvisas. Gruvbrytningen i Kaunisvaara har pågått under många år trots otillräcklingt miljöskydd. Den samlade påverkan från gruvorna i Kiruna, Svappavaara och Kaunisvaara, samt gruvor på den finska sidan av gränsen, har skapat betydande negativa effekter på renskötseln och utgör ett hot mot Torneälvens ekosystem.

Guilhem Moulin, som är gruvansvarig i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Norrbotten, säger:

”Vi säger nej till nya gruvor i Kaunis. Den pågående gruvdriften och dess konsekvenser måste tas på största allvar.”

Miljöproblem och hälsofaror

Trots att gruvan i Kaunisvaara mottagit tillstånd för transport av malm med täckta bilar, läggs malmen ändå över i öppna tågvagnar som transporteras på malmbanan. Detta har lett till damning och bidragit till miljö- och hälsofaror. Vid mätningar i Bergfors längs Norgevägen har hälsofarliga nivåer av giftiga ämnen uppmätts. Moulin understryker vikten av att malmvagnarna ska vara täckta i väntan på en oberoende prövning av utsläppen.

Tidigare beslut och krav på miljötillsyn

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län åberopar Naturvårdsverkets avslag av nya gruvplaner och länsstyrelsens förslag på ett omfattande miljöprovtagningsprogram, vilket Mark- och miljödomstolen avvisade. Domstolen har även skjutit upp beslut om slutliga villkor gällande utsläpp av farliga ämnen såsom metaller, arsenik, sulfat, ammoniak och xantat. En ny flotationsanläggning planeras, som kan använda kemikalier som saknas i andra järnmalmsgruvor i regionen.

Marie Persson, ordförande i Naturskyddsföreningen Norrbotten, kommenterar:

”Vi måste fråga oss om vi verkligen behöver fler gruvor. Istället borde vi fundera på att minska vår onödiga konsumtion och öka vår återvinning av metaller.”

Källor och vidare läsning

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.