I fredags fattade Mark-och miljödomstolen beslut om att tillfälligt förbjuda avverkning i en skog med höga naturvärden i Arvidsjaurs kommun. Beslutet kom efter att Naturskyddsföreningen Norrbotten överklagat Skogsstyrelsens beslut om att tillåta Sveaskogs avverkningsplaner.
Det 33 hektar stora skogsområdet vid Lars-Klementsmyran inventerades grundligt i somras av Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker, en årlig inventeringsinsats som arrangeras av Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. I den avverkningsanmälda skogen hittades 219 fynd av 34 olika rödlistade arter och signalarter. Helena Björnström, som är naturvårdsmykolog och författare till boken Sandtallskogens marksvampar, är samordnare för Forskningsresan.
Det är anmärkningsvärt att Sveaskog beskriver denna skog som vanlig produktionsskog. Det är en skog med mycket höga naturvärden. Många av de rödlistade arterna vi hittade är knutna till äldre sandtallskog, en skogstyp som minskar oroväckande snabbt i Sverige och som dessutom är prioriterad enligt nationell strategi för formellt skydd av skog. Den här miljön hyser mykorrhizasvampar som är beroende av trädkontinuitet i kombination av ett opåverkat markskikt, men också vedsvampar som inte klarar sig utan död tallved i olika nedbrytningsstadier. Sandtallskogar är dessutom viktiga renbetesmarker, säger Helena Björnström.
I Sveaskogs egen miljöpolicy står det att sandtallskogar är en prioriterad skogstyp som inte bör avverkas. Så sent som för någon vecka sedan överklagades flera avverkningsanmälda delar i en liknande skog på 150 hektar vid Nietsavaara i Gällivare kommun. Även där ansåg Sveaskog att skogen saknade naturvärden. Marie Persson, ordförande i Naturskyddsföreningen Norrbotten kommenterar:
Sveaskog är FSC-certifierade och ska inte avverka skogar med höga naturvärden. Punkt. Ändå måste miljörörelsen gång på gång påtala för bolaget att de missat höga naturvärden. Sveaskog borde veta bättre, säger Marie Persson.
Bolaget har tillfälligt dragit tillbaka avverkningsanmälan för Nietsavaara och säger att man ska göra en ny naturvärdesinventering av området till sommaren. Skogsbiologen Sebastian Kirppu, som inventerat skogen vid Nietsavaara och många andra liknande sandtallskogar säger:
De konsumenter som förlitar sig på FSC-märkningen ska kunna känna sig trygga med att produkterna inte kommer från våra sista kvarvarande gammelskogar med höga naturvärden. Ännu en gång visar Sveaskog att FSC inte är att lita på i praktiken, säger Sebastian Kirppu.
Kontaktpersoner:
Marie Persson, ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbotten
070-594 57 07
Sebastian Kirppu, Skydda Skogen
070-308 19 84
Kommentera