Att våtmarker är viktiga för klimatet och miljön, det vet vi. Med 24,6% av landets yta och 2 miljoner hektar våtmarker har Norrbottens län en tredjedel av Sveriges våtmarksareal. Skulle vi återställa våra våtmarker i högre takt skulle vi generera betydlig positiv påverkan på klimatet.
Vi har, genom det tidigare projektet “Upptäck våtmarken” erbjudit deltagare från hela länet att lära sig mer om klimatnyttan med att bevara och återställa våtmarker och de har aktivt fått lära sig att plugga diken.
Nu är det alltså dags igen men den här gången med en liten spännande twist! Nu ska vi ut och njuta av vad våtmarken har att erbjuda i form av konstnärliga uttryck. Det här kan du göra i din egen takt, på egen hand, genom ett hemskickat konstnärskit och tydliga instruktioner för hur detta går till. Allt under ledning av konstnärerna Ida Isak Westerberg och Anna Classon.
Så här går det till:
1. Temat är vävning och fotografi. Deltagande är gratis och vi har begränsat antal ”konstnärs-kit” så först till kvar gäller. Det passar alla åldrar och du anmäler dig här. Se till att skriva korrekta kontaktuppgifter. 2. Du får sedan ett ”konstnärs-kit” hemskickat med tydliga instruktioner hur du går till väga. Instruktionerna hittar du också på Instagram kontot workshop_upplev_vatmarken.
3. Därefter letar du upp närmsta våtmark och genomför uppdraget.
4. När du är klar fotar du dina alster och mejlar dessa till Anna och Ida Isak via, ommyrenkundetala@gmail.com. Är filerna för stora kan du använda westransfer.com.
5. Konstverken kommer sedan att sammanställas och visas som ett digitalt vernissage via Instagram kontot: workshop_upplev_vatmarken.
6. Anna och Ida Isak kommer följaktligen att hålla i en föreläsning till hösten där de berättar mer om projektet, resultaten och deras samarbete med Galleri Syster.
Mer om Ida Isak och Anna:
Ida Isak Westerberg är utbildad på Handarbetets vänner inom vävning och konstsömnad och är sedan hösten 2018 bosatt och verksam i Älvsbyn, Norrbotten. Westerberg skapar taktila skulpturala vävar och föremål som tillmötesgår mänskliga behov. Genom att använda traditionella textila tekniker och hållbara material söker Westerberg nya uttryck som går utanför det förväntade. Westerberg vill bryta mot förväntningar på hur en vävteknik bör användas och se ut och på det sättet väcka frågeställningar hos åskådaren som kanske inte fanns där innan. Westerberg vill få de som känner sig annorlunda att känna sig hemma, jag vill tilltala dem som känner att det traditionella skaver. Westerberg är aktuell med workshops inom textil lagning, naturlig färgning och vävning samt medverkar som mentor i mentorsprogrammet Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé.
Anna Classon är utbildad fotograf och konstnär med en kandidatexamen i fotografi från Högskolan för fotografi och en masterexamen i konst från Konstfack, verksam och bosatt i Stockholm. Classon’s verk kretsar kring olika aspekter av blick, fotografi, upprepning och identitet. Classon tar ofta utgångspunkt i idén om att vi gemensamt lär oss både vad, men också hur vi ska se. I Classons arbeten utforskar hon olika sätt att ifrågasätta dessa förväntningar och föreställningar. I utställningssituationer använder Classon sig av ett brett spektrum av medier, såsom fotografi, video, text och objekt.
>> Vad kostar det? Deltagande är gratis och enda kravet är att du bor inom länets gränser.
>> Hur anmäler jag mig? Anmälan gör du genom att klicka här. Sista datum 1/8. Begränsat antal delatagare så först till kvar gäller.
>> Frågor? Vänligen mejla ommyrenkundetala@gmail.com