12/10: Världspremiär i Arjeplog av Skydda Skogens film Trovärdighet?

 

Lördagen den 12 oktober har Naturskyddsföreningen i Arjeplog den stora äran att bjuda in dig till festivalen Ljusglimt där bland annat Skydda Skogens filmen Trovärdighet? har smygpremiär.

Filmen lyfter kyrkans klimat- och miljöarbete, stiftens skogsbruk och försoningsprocessen med det samiska folket och visas som en del av festivalen Ljusglimt. Hela programmet hittar du här och det är gratis inträde.

På fredagskvällen har du också möjlighet att lyssna till filmens producent David Johansson som berättar mer om kalhyggets påverkan med fokus på norra Sverige. Även det gratis och ingen föranmälan krävs.

Kommer du långväga? Hör av dig till kretsen i Arjeplog för att eventuellt få hjälp med boende. Mer info på deras hemsida.


Kalhyggets påverkan – av David Johansson
Fredagen den 11 oktober kl 18.00

Under 2022 avverkningsanmäldes 60 000 hektar, eller cirka 120 000 fotbollsplaner skog i norra Norrland (Västerbotten och Norrbotten). När dessa skogar avverkas kommer de under sina första år som kalhygge släppa ut enorma mängder koldioxid. 

Cirka 95 procent av den skog som avverkas blir kalhyggen. Detta skapar flera problem, bland annat har det en stor negativ påverkan på den biologiska mångfalden och skogsstyrelsen presenterade nyligen en rapport “Levande skogar” som visar att vi just nu, på grund av skogsbruket, förlorar naturvärden som inte går att återskapa under överskådlig framtid. Vi lever heller inte upp vårt nationella mål – Levande skogar. 

Men det är inte bara den biologiska mångfalden som tar skada av dagens skogsbruk. Även klimatet påverkas negativt då kalhyggen släpper ut stora mängder koldioxid. Professor emeritus Anders Lindroth forskning visar att ett kalhygge avger stora mängder koldioxid under hyggets första decennium. 

David Johansson är idag anställd på Skydda skogen och Naturskyddsföreningen i Örebro län och har engagerat sig i skogsindustrins förödande påverkan på biologisk mångfald och klimat. 

Varmt välkommen till en föreläsning som bygger på aktuell forskning om kalhyggets påverkan på klimat och biologisk mångfald.


VARMT VÄLKOMMEN!

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.