Det finns ett antal politiker i Norrbotten som har gjort viktiga insatser för miljön. Miljömärkningen som presenteras på annan plats gäller endast riksdagskandidater, och baseras på löften om framtida åtgärder. Vi har här lyft fram några lokala politiker som har gjort särskilt goda insatser lokalt, men utan tvekan finns fler som skulle kunna lyftas fram. Det har inte funnits underlag för en mätbar rankning. Vi har baserat urvalet på uppgifter som vi fått från aktiva naturskyddare och miljövänner, och även på inslag i media.
Agneta Granström, (MP), folkhälsoråd i landstinget, kandiderar även till riksdagen och Bodens kommunfullmäktige.
Agneta Granström har drivit fram att en stor del av maten som serveras inom landstingets serveringar är ekologiskt odlad från närområdet. Stora allmänna institutioners upphandling av ekologisk mat innebär avsättning för stora volymer ekologisk mat från lokala producenter, och är alltså ett betydande bidrag i omställningen till ett miljövänligare lokalt jordbruk. Från noll upphandling av ekologiska livsmedel från närområdet har landstinget uppnått cirka tjugo procent under Granströms ledning, och samtidigt har man fått ner kostnaderna genom en väl genomarbetad upphandling. Upphandlingsmodellen har väckt intresse utanför landstinget, som föredöme för andra offentliga förvaltningar.
Granström har också genom aktiva insatser varit drivande och framgångsrik i att förmå Bodens kommun att ta ställning för ett kärnkraftsfritt Bottenviken.
http://ekolantbruk.se/nyheter/mer-eko-i-norrbotten-har-sparat-miljoner
http://www.nll.se/sv/Om-landstinget/Press/Pressmeddelanden-2013/Norrbottens-lans-landsting-satsar-pa-egen-produktion-av-ravaror-/
http://www.nll.se/sv/Kultur/Nyheter/Stort-intresse-for-narodlad-och-ekologisk-mat/
Christina Snell Luomio, (V), kommunfullmäktigeledamot i Övertorneå samt kandidat till landstinget och riksdagen.
Christina Snell Luomio har varit mycket aktiv i kampen för ett kärnkraftsfritt Bottenviken, genom att tidigt ta initiativ till listor för namninsamling mot kärnkraftverksplanerna, senare i att medverka i nätverket, driva frågan i politiken, och driva den i Övertorneå till att kommunen tagit ställning för ett kärnkraftsfritt Bottenviken.
Christina Snell Luomio har också varit en av de drivande för att återuppväcka aktiviteten i Övertorneå ekokommun.
Dessutom har hon tagit strid för hälsoundersökning av de närboende i skuggan av Outokumpus utsläpp.
http://norrbotten.vansterpartiet.se/2012/01/05/vi-rkaver-ett-karnkraftsfritt-bottenviken/
http://www.overtornea.se/Kommun–Politik/Om-kommunen1/Sveriges-forsta-eko-kommun/Ekovisionscafeet/
http://www.nsd.se/nyheter/hon-tar-strid-for-halsoundersokning-6719343.aspx
Carin Kerttu (C), kommunfullmäktigekandidat Haparanda.
Carin Kerttu är KRAV-lantbrukare, ekologisk mjölkbonde i södra Tornedalen. Som ordförande i den lokala LRF-avdelningen engagerade hon sej mot GMO, och samlade avdelningen till ett ställningstagande mot GMO-odlingar. Från KRAV-producenter, ekologiska odlare och turistföretagare framförde hon vikten av att bibehålla mångfalden och ge turister en genuin smak och känsla av hembygden.
Hon har även deltagit i protesterna mot kärnkraft vid Bottenviken.
Carin Kerttu var också tidigt uppmärksam på att nano-tekniken kan vara riskabel.
http://www.norrmejerier.se/mjolkbonder/delagare/carin-kerttu
http://www.atl.nu/lantbruk/lokal-opinion-mot-gmo-potatis-i-tornedalen
http://hejdagmo.se/2011/06/23/foretagare-inom-lantbruk-och-turism-vill-gmo-odlingarna-ska-upphora/
Nils Harnesk, (S), kandiderar till landstinget och kommunfullmäktige i Luleå.
Nils Harnesk lyfte debatten om gruvor från ett läge där politikerna tävlade om att ge förslag på hur gruvexploateringen skulle underlättas och snabbas upp, till ett nytt läge med insikter om svårigheter och begränsningar hos gruvnäringen. Han har genom målmedvetet debatterande tvingat upp frågan om gruvors hållbarhet på den politiska agendan, inte minst inom det mäktigaste politiska partiet i Norrbotten.
http://nilsharnesk.com/
http://www.nsd.se/nyheter/lulea/nils-harnesk-om-northlands-kris-8624034.aspx
http://www.dn.se/debatt/gruvlobbyn-anvander-skramseltaktik/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5442351
http://www.kuriren.nu/nyheter/ekosystemet-ar-grunden-for-att-vi-ska-kunna-leva-och-verka-i-norrbotten-6902386.aspx
——————————————————————————————-
Många fler politiker i länet har visat engagemang mot gruvors miljöproblem. Äntligen finns också en politisk diskussion om var ansvaret ligger för dioxinet i lax och strömming från Bottenviken. Det är även värt att uppmärksamma kommunledningarna i Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden och Piteå som har tagit ställning för ett kärnkraftsfritt Bottenviken.