Stoppa skogsskövlingen!

Foto: Hansi Gelter, Guida Natura.

Den 23 september i Luleå var en på många sätt upplyftande dag där människor med en eller annan relation till skogen kunda träffas, nätverka och inspireras – men grunden bottnade i skogens verklighet.

Att skogsfrågan blir allt mer infekterad i Sverige och i synnerhet i Norrbotten – det vet vi. Gammelskog försvinner i en rasande takt och bara mellan 2003 och 2019 har nästan en fjärdedel av de sista oskyddade gammelskogarna försvunnit enligt en ny forskningsrapport. Det innebär ett starkt hot mot den biologiska mångfalden, klimatet, samernas rättigheter, friluftslivet och naturturismens framtid.

”EU har upptäckt att skogen i Sverige inte mår bra och att skogspolitiken behöver ändra inriktning. Alltför många politiker i länet, i kyrkans stift, i riksdagen och regeringen försvarar däremot skogsindustrin och trakthyggesbruket och hävdar att Sverige har ett hållbart skogsbruk. Regeringen och skogsindustrin lobbar för att EU ska sänka miljökraven på skogsbruket. Genom att höja våra röster kan vi visa politiker på alla nivåer att vi inte accepterar fortsatt skogsmissbruk”, säger Maj Aspebo, talesperson för Naturskyddsföreningen i Norrbottens skogsnätverk.

Dagen började med spoken words från mångsysslaren Josefin Şîlan Karlsson och var en mycket uppskattad start på dagen. På vårt instagram kan du lyssna på en liten del av hennes uppträdande.

Efter det presenterade Jörgen Naalisvaara från Länsstyrelsen hur vi når Sveriges miljömål och i synnerhet hur det går för skogarna här i norra Sverige.

Vi fick ta del av flertalet vittnesmål från människor med olika bakgrund som haft sin verksamhet i skogen där deras erfarenheter vittnade bland annat om förstörelse, utplåning, hänsynslöshet, måttlöshet, maktmissbruk och lögner. Inget av det motsvarar den guldskimrande myten om att svenskt skogsbruk skulle vara ett föredöme i hållbarhet. Tvärtom.

Nedan kan du lyssna till delar av Jörgen Stenberg, Malå sameby, berätta om skogen som det andliga rummet för det samiska folket. Ett föredrag som berörde på djupet.

Efter Jörgen beträttade Mats-Åke Bergström om tjädern som blir alltmer sällsynt. Han drog den aningen komiska parallellen mellan skogsbrukets synsätt att bara spara en tjäderplats och tanken om att allt avverkas i samhället förutom folkets hus…

Sen klev Karin Paulin och Tomas Isacsson in på scenen och levererade magisk musik. Karin inledde med Lalehs fantastiska hyllning till livet och planeten vi bor på; ”En stund på jorden”

Efterföljande Lars Malmström, naturturistföretagare från Muonionalusta, som berättade om hur han tvingas dölja skogsbrukets effekter inför sina turister. Nedan är ett klipp om hur vi måste nå ut..

 

 

 

Klockan 14.00 promenerade de flesta av oss till Gula Paviljongen i Luleå centrum för att gemensamt anta en appell som lästes upp på plats av Marie Karlsson från skogsnätverket i Norrbotten. Den kan du läsa i sin helhet här.

Vi hade också den stora äran att under dagen få ta del av premiären av Täcklebo broderiakademis otroliga utställning bestående rödlistade arter. De intrikata och välarbetade broderierna i 3D var en välbesökt del av dagen där deltagarna även kunde läsa på mer om de olika arterna.

Ett annt kulturellt inslag under eftermiddagen var Hasse Alatalo och bandet Kon Flyger, som lanserade en alldeles nyskriven låtom den gröna omställningen, ”Vår planet där vi bor”, som alltså fick premiär här.

Vi fick också ta del av föredrag av radioprofilen och författaren Thomas Öberg så väl som vår egen Maj Aspebo som har kämpat för Rävdalen i många år. Ulrika Karlsson berättade om kyrkan och dess skogsinnehav.

Amnesty Sverige och Amnesty Sápmi pratade om samiska markrättigheter och du hittar en liten kort film från det här nedan. Marie Karlsson vittnade om att det visst är möjligt att bruka skogen utan att förbruka den och Lars Andersson vittnade om hur den svenska skogsbruksmodellen ser ut i verkligeheten.

Under slutet på dagen fick vi lyssna till vår egen nya riksordförande Beatrice Rindevall. Efter henne presenterade Jörgen Sjögren, forskare vid SLU, som berättade om problemen och lösningarna ur ett vetenskapligt perspektiv. Sist men inte minst hade vi ett givande panelsamtal där vi tillsammans blickade framåt och så länge vi håller ångan uppe så hoppas vi att förändringen kommer.

 

Nedan hittar du information om dagen i media:

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.