Foto: Viktor Säfve, TT

Mellan den 15-17 maj i år hade EUs skogsministrar möte i Skellefteå som en del av Sveriges EU-ordförandeskap. Inför dagarna publicerade vi en debattartikel i Aftonbladet i form av ett gemensamt upprop med 260 forskare, 60 miljöorganisationer, samiska organisationer och ungdomsrörelsen. Vi var givetvis också på plats och tillsammans med andra miljöorganisationer höll vi i en rad aktiviteter.

Klimatet, den biologiska mångfalden och minskad bärkraft i våra ekosystem innebär akuta kriser där de politiska beslut som fattas de närmsta åren kommer att vara helt avgörande för vår och hela planetens framtid. Därför har vi, tillsammans med Amnesty Sápmi, Greenpeace, Fridays For Future, Skogsnätverket Mycel, Skydda Skogen m.fl, arbetat fram ett gemensamt program som gick av stapeln den 15-17 maj. Syftet var att visa på den verklighet som den svenska staten vill hålla borta från rampljuset, dvs skogar med höga naturvärden fortsätter skövlas, biologisk mångfald utarmas, skogsbolagen regelmässigt bryter mot sina certifieringar och inte minst att urfolksrättigheter inte respekteras.

Vårt mål var att nå ut både till allmänheten och till EUs skogsdirektörer för att visa att den officiella bilden som kommer presenteras på mötet inte är vare sig baserad på fakta eller stämmer överens med hur det ser ut i den svenska skogen eller vad de människor som faktiskt bor här i norra delen av landet upplever i sina omgivningar. Bland annat var det premiären av vår fotoutställning i samarbete med internationellt renommerade naturfotografen och storytellern Marcus Westberg. Här på bilden blir Marie Karlsson, samordnare för skogsnätverket i Norrbotten, intervjuad av SVT. Länk till inslaget hittar du i listan nedan.             Vi fick lyssna på Amanda Tas föreläsning om skogen och klimatet i biblioteket på svenska och vid trappan i foajén av Sara Kulturhus precis när EUs mötesdeltagare skulle ta sig in i byggnaden för en paus i deras program. Lyckat tyckte vi såväl som flertalet av EUs skogsdirektörer!

Nedan hittar du ett bildgalleri från dagarna samt länkar till mediainslag kring vårt gemensamma motstånd inför och under dagarna.

 

Medialänkar

 

Under eventet delade vi även ut den engelska foldern ”Yes to EU’s forest strategy”. Du kan läsa den i sin helhet genom att klicka på bilden nedan. 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.