Överklagan av dom om grafitgruva i Nunasvaara – naturvärdesinventering planeras


Hosiojärvi och Nunasvaara den 25 september 2022. Foto Urpo Taskinen.

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län har via sitt juridiska ombud, miljöjurist Gunilla Högberg Björck, lämnat in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen om grafitgruvan i Nunasvaara den 25 april 2023.
Den 5 juni 2023 har en kompletteringar till överklagan lämnats in. Där finns förutom den kompletterande texten från miljöjurist Gunilla Högberg Björck även den av naturvårdsspecialisten Jan Henriksson, Amalina Natur- och Miljökonsult, gjorda förstudie inför en kommande naturvärdesinventering i Nunasvaara södra – en utredning om missade naturvärden.

Jan Henriksson har anlitats av Naturskyddsföreningen i Kiruna för att göra en utredning om vad prospekteringsbolaget Talga AB har missat i sin naturvärdesinventering. I förstudien som gjorts med flygbildstolkning har 86 st presumtiva naturvärdesobjekt (NVO) identifierats. Dessa ska senare under juni 2023 besökas och inventeras i fält.

Se mer:
Komplettering till Mark- och miljööverdomstolen 2023-06-05
Bilaga 1 till kompletteringen – Förstudie inför Naturvärdesinventering vid Nunasvaara södra – en utredning om missade naturvärden 2023-06-01
Överklagan av Mark- och miljödomstolens dom 2023-04-25

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.